Com fer recerca en arxius històrics

Cognoms regionals

Introducció

La genealogia és una de les activitats més populars en la societat actual, i moltes persones dediquen temps i esforç a trobar les seves arrels familiars. Una de les millors maneres de fer aquesta recerca és utilitzar arxius històrics, que contenen una gran quantitat d'informació sobre els antecedents i orígens de les persones. En aquesta guia, explorarem com fer recerca en arxius històrics per ajudar-vos a descobrir més sobre les vostres arrels familiars.

Tipus d'arxius històrics

Abans de començar la recerca en arxius històrics, és important conèixer els diferents tipus d'arxius que podeu trobar. Aquí teniu una llista dels tipus d'arxius històrics més comuns:

Actes de naixement, casament i defunció

Els actes de naixement, casament i defunció són una font d'informació crucial per als genealogistes. Aquests documents contenen informació detallada sobre la persona, com ara el seu nom, la data i el lloc de naixement, el nom dels seus pares o cònjuges, i la data i el lloc de la mort. Aquests arxius es poden trobar a les oficines de registre civil, els ajuntaments, les esglésies i altres institucions.

Censos

Els censos són una altre font d'informació important per als genealogistes. Els censos són reculls de la població que es realitzen periòdicament i permeten descobrir informació sobre la família, l'ocupació i altres dades demogràfiques. Aquests arxius es poden trobar a les biblioteques, els arxius nacionals i altres institucions.

Documents militars

Els documents militars són una font comuna d'informació per als genealogistes, especialment per als investigadors que busquen informació sobre la participació d'un antecessor en una guerra o un conflicte militar. Aquests documents poden incloure informació sobre el lloc i la data d'ingrés en el servei militar, la unitat militar i altres dades relacionades.

Documents de migració

Els documents de migració són una font important si voleu explorar el passat migratori de la vostra família. Aquests documents poden incloure informació sobre les dates de sortida i arribada, la ruta migratòria i altres dades relacionades. Aquests arxius es poden trobar en arxius nacionals, biblioteques i altres institucions.

Ara que sabeu el tipus d'arxius històrics disponibles, és hora de començar la recerca. Aquí teniu algunes estratègies que podeu utilitzar per fer la vostra recerca en arxius històrics:

1. Estableixeu un objectiu i un pla d'acció

Abans de començar la recerca, és important tenir clar què voleu descobrir i establir un pla d'acció. Determineu els antecedents familiars que voleu investigar i assegureu-vos de tenir una idea clara dels llocs on podeu trobar la informació que necessiteu.

2. Comenceu a buscar en línia

Avui en dia, molts arxius històrics estan disponibles en línia. Podeu utilitzar plataformes com Ancestry.com o FamilySearch.org per cercar actes de naixement, casament i defunció, censos, registres militars i altres documents. Tingueu en compte que molts d'aquests llocs web requereixen una subscripció per accedir a la informació.

3. Visiteu els arxius locals

Si no podeu obtenir la informació que necessiteu en línia, podeu visitar els arxius locals. Moltes ciutats i pobles tenen arxius, llibreries o centres d'investigació genealògica on podeu cercar documentació. Tingueu en compte que alguns arxius poden tenir restriccions en el seu accés o hores d'obertura limitades.

4. Connecteu amb altres genealogistes

Connectar amb altres genealogistes pot ser útil per obtenir informació i compartir idees. Podeu unir-vos a fòrums en línia o grups de Facebook relacionats amb la genealogia, o fer contacte amb altres investigadors en esdeveniments genealògics o xerrades.

Consells addicionals per treballar en arxius històrics

Per acabar, aquí teniu alguns consells addicionals per a la vostra recerca en arxius històrics:

1. Verifiqueu la informació

No assumeixeu que la informació que trobeu és exacta. Comproveu-la sempre amb fonts addicionals per estar segurs que és correcta.

2. Tingueu en compte els canvis en els límits geogràfics

Teniu en compte que les fronteres geogràfiques sovint canvien amb el temps, i que el lloc de naixement, casament o defunció d'una persona pot canviar per això. Assegureu-vos de cercar en els llocs correctes per la data que esteu investigant.

3. Tingueu en compte que els noms poden variar

Els noms de les persones sovint canvien al llarg del temps, especialment en les èpoques antigues. Tingueu en compte que el nom que apareix en un document pot ser diferent del que es va utilitzar en altres documents.

4. No us deixeu desanimar per les pèrdues de registres

En algunes èpoques i zones geogràfiques, es pot donar el cas que els registres històrics es van perdre o destruïts. No us deixeu desanimar per aquestes pèrdues; podeu utilitzar altres fonts d'informació per completa la vostra recerca.

Conclusió

Com fer recerca en arxius històrics pot ser una tasca complexa i laboriosa, però també pot ser tremendament gratificant per als genealogistes. Coneixent els diferents tipus d'arxius històrics disponibles i utilitzant les estratègies adequades, podeu descobrir una gran quantitat d'informació sobre les vostres arrels familiars i la història de les persones que vau inspirar.