De què parla el teu cognom? Descobreix la seva història

Introducció

El cognom és un element molt important de la nostra identitat i té una gran quantitat d'informació darrere. El nostre cognom pot parlar de les nostres arrels, de la nostra història i de la nostra cultura. Així que si vols no solament saber el que significa el teu cognom, sinó també descobrir-ne la història, ha arribat el moment de fer una mica de genealogia.

La Història dels Cognoms

El registre dels cognoms va ser efectuat per l'església Catòlica Romana per al control dels anomenats bàrbars. Així doncs es va permetre la formació d'un cognom després del nom d'una persona. Les històries de la creació de cognoms són múltiples, per una illa de les Germans, per tothom que era d'una vila en particular, pel que feia (per exemple el ferro), o encara pel ofici que es realitzava. En els records genealògics apareixen fins i tot cognoms que correspnen a persones que només eren conegudes pel seu sobrenom.

Els Cognoms Catalans

Els cognoms catalans tenen una llarga trajectòria de més de 800 anys. Durant l'època medieval, la noblesa catalana solament utilitzava un nom de pila. Així que per als seus fills, utilitzaven la paraula "fill de" seguida del nom del pare. Per exemple, si el pare es deia Joan i el fill, Lluís, el fill seria conegut com Lluís, fill de Joan. Això va ser pràctica comuna fins als voltants del segle XVII, quan els cognoms es van tornar obligatoris i els noms de pila es van convertir en el segon nom.

Significat dels Cognoms Catalans

Molts cognoms catalans tenen una història interessant i un significat ocult. A continuació, esmentarem alguns dels cognoms catalans que desperten més curiositat:

  • García: Aquest cognom prové dels germànics, i és bastant comú a tot Espanya.
  • Roca: Aquest cognom es difusa per Catalunya, té múltiples orígens, però el més comú és que els avantpassats visquessin a prop d'una roca destacada.
  • Guerrero: Els avantpassats que van tenir aquest cognom provenien de l'exèrcit. "_El Guerrero_" va denotar que aquests avantpassats havien estat uns valents guerrers.
  • Alonso: Usual en tot el món Llatino, ve de "_Alvison_", que vol dir "alliberat". Posiblement el que va posar aquest cognom a una família ancestral era un esclau alliberat.
  • Montana: Provindria de la paraula llatina "_mons terra_" que significaria "muntanya". Aquest cognom designava als que vivien a prop d'aquestes elevacions.

La Recerca Genealògica

Per als interessats en la genealogia, hi ha una varietat de recursos disponibles per seguir la pista dels seus avantpassats i comprendre la història dels seus cognoms. Alguns recursos òbvius són els registres parroquials i els dels censos, però també hi ha altres recursos que poden ser excel·lents fonts d'informació

Arxius i Biblioteques

Les biblioteques i els arxius són una font important d'informació per a la recerca genealògica. Els arxius locals poden contenir documents relacionats amb la història de la regió, incloent-hi els registres de naixement, xuclament i defunció. De manera similar, les biblioteques poden contenir llibres i altres materials que poden ser útils per a la recerca genealògica.

Webs de Genealogia

Hi ha una gran quantitat de webs dedicades a la recerca genealògica, que inclouen informació sobre els cognoms i les famílies. Ancestry.com és una de les plataformes líders en recerca genealògica, amb milions de registres disponibles. Altres opcions que pots provar són FamilySearch.org, FindMyPast.com. Aquestes webs ofereixen molta informació gratuïta, però si vols tenir accés a totes les funcionalitats, s'haurà de subscriure.

Proves de DNA

Les proves de DNA són una font relativament nova de recerca genealògica, però són cada vegada més populars. Les proves de DNA poden ajudar a establir una connexió amb altres famílies que tenen el mateix cognom o ajudar a traçar les teves pròpies arrels. La prova de DNA és bastant fàcil, només has de seguir les instruccions del kit de prova que has adquirit. Aquests kits són completament segurs i la informació que es proporciona és confidencial.

Conclusió

Com hem vist, els cognoms tenen una rica i interessant història que pot proporcionar molta informació sobre els nostres avantpassats. Per als interessats en la genealogia, hi ha una gran quantitat de recursos disponibles per ajudar amb la recerca. Desde la visita a les arxius i biblioteques, fins a la realització de proves de DNA, hi ha moltes maneres de descobrir la història del teu cognom i, al mateix temps, la història de la teva família.