Descobreix l'origen del teu cognom

Cognoms regionals
Descobreix l'origen del teu cognom

Introducció

Cada cognom té una història única darrere. En aquest article, explorarem algunes de les principals font de cognoms i les diferents maneres en què els cognoms han evolucionat al llarg del temps. Si vols conèixer l'origen del teu cognom, continua llegint...

Les font de cognoms

Hi ha diverses fonts comunes que han portat als cognoms moderns. Algunes d'aquestes fonts inclouen:

  • Professió
  • Ubicació geogràfica
  • Característiques físiques
  • Afiliació religiosa
  • Afiliació política

Ja que molts cognoms sorgiren d'aquestes fonts, podem utilitzar la informació que tenim sobre les fonts per intentar endevinar l'origen dels nostres cognoms.

Cognoms basats en la professió

Els cognoms basats en la professió també es coneixen com a cognoms descriptius. Sorgiren perquè les persones tenien necessitats de descriure els altres de manera diferent a través de la seva activitat profesional. Molts cognoms en latí derivats de la paraula officium, que significa feina o servei, així que molts cognoms tenen arrels latines.

Cognoms basats en la ubicació geogràfica

Als temps medievals, moltes persones es van traslladar a regions diferents de les que havien crescut. Aquestes persones sovint van adquirir un cognom basat en la ubicació geogràfica de la seva nova llar. Per exemple, el cognom "Castells" probablement va sorgir perquè algú vivia a prop d'un castell.

Cognoms basats en característiques físiques

Els cognoms basats en les característiques físiques eren comuns durant l'edat mitjana. Sorgiren perquè les persones sovint no tenien cognoms i els necessitaven per evitar confusions. Exemple de cognoms basats en característiques físiques inclouen "Moreno" per algú amb cabell fosc o "Girona" per algú amb una gran protuberància nasal.

Cognoms basats en l'afiliació religiosa

Durant molts segles, la religió va ser una part essencial de la vida quotidiana. Això va portar a molts cognoms basats en l'afiliació religiosa. Exemple de cognoms basats en l'afiliació religiosa inclouen "Pope" per als catòlics, "Moixer" per als jueus i "Portada" per als cristians.

Cognoms basats en l'afiliació política

Els cognoms basats en l'afiliació política sorgiren després de la Revolució Francesa, quan la gent va començar a identificar-se cada vegada més amb ideologies polítiques específiques. Exemple de cognoms basats en l'afiliació política inclouen "Rouge" per als socialistes, "Blanc" per als monàrquics i "Vert" per als ecologistes.

Els cognoms dels països

Els cognoms varien de forma impressionant de país a país. A continuació, examinarem alguns cognoms típics de diferents regions del món.

Cognoms espanyols

Els cognoms espanyols solen ser compostos, que consisteixen en una combinació de dos cognoms -- un del pare i un de la mare. Això va sorgir durant el segle XIX, quan el Govern Espanyol va requerir que totes les persones tinguessin un cognom de pare i un de mare per a fer un seguiment més fàcil dels residus de la població. Cognoms espanyols comuns inclouen García, Hernández, López i Martínez.

Cognoms italians

El sistema de cognoms italians és similar al dels espanyols en què els cognoms són compostos, però les dones no canvien el seu cognom quan es casen. Això significa que els cognoms italians passen d'una generació a l'altra exclusivament per la línia masculina. Exemple de cognoms italians inclouen Rossi i Lombardi.

Cognoms russos

Els cognoms russos solen ser derivats de patronyms, que són els noms de seu pare. Per exemple, el cognom "Ivanov" would tradueix "fill d'Ivan". Això va sorgir durant el segle XVII quan Pedro el Gran va requerir que les persones tinguessin cognoms fixos.

La genealogia

La genealogia és l'estudi de l'ascendència i la descendència de les persones. Es pot utilitzar per seguir les famílies de les persones, explora l'origen dels cognoms i les migracions. La investigació de la genealogia implica sovint registrar informació sobre el nom, la data de naixement, el lloc de naixement i l'ocupació.

Començar

Per a principiants, la millor manera de començar la recerca genealògica és reunir tanta informació sobre la teva família com sigui possible. Potser vulguis començar fent una llista de tots els cognoms que pugui pensar que estiguin en la teva família.

Recursos en línia

Hi ha nombrosos recursos en línia disponibles per a la recerca genealògica. Alguns d'aquests recursos inclouen:

  • Arxius públics
  • Bancs de dades en línia
  • Plataformes de recerca de cognoms
  • Grups de Facebook i altres xarxes socials relacionades amb la genealogia

Alguns d'aquests recursos són de pagament, mentre que altres són gratuits.

Blocs de construcció

La recerca genealògica és com un gran trencaclosques. Només tens algunes de les peces, i la majoria estan perdudes en el temps. Per unir els punts, necessitaràs molta paciència i dedicació. Com més blocs de construcció puguis reunir, més fàcil serà col·locar-los en ordre.

Conclusió

La recerca dels orígens dels cognoms pot ser una activitat fascinant i pot donar a la gent una millor comprensió de la seva pròpia història. Amb la informació disponible en línia, més persones que mai estan fent la seva pròpia recerca genealògica. Si esteu interessats en descobrir l'origen del vostre cognom, ara és un bon moment per començar!