Descobrint els Pujol

Cognoms regionals

Introducció

L'objectiu d'aquest article és descobrir l'origen i la història del cognom Pujol. Així mateix, també explorarem les branques més rellevants d'aquella família que ja són conegudes.

Origen del Cognom

El cognom Pujol té un origen geogràfic. Aquest derivaria del llatí "podium" que vol dir "pujada" o "coll" i era utilitzat per referenciar llocs elevats. Així, el cognom esdevé una referència al lloc d'origen de la família, el qual podia ser una casa a una colina, un lloc amb una visió elevada o fins i tot un topònim.

Vies de Difusió

El cognom s'ha difós principalment a través de la Castella, Catalunya, les illes Balears, l'Aragó i el País Valencià. També s'han registrat nombrosos casos en les Amèriques, llocs on, en molts casos, el cognom ha esdevingut una variant del cognom Pou o Pous, l'adaptació d'una paraula catalana al castellà.

Història dels Pujol

En primer lloc, s'ha de destacar que el cognom Pujol té diverses branques diferents en què s'ha dividit al llarg del temps. Tanmateix, es coneixen algunes dades rellevants sobre algunes d'aquestes branques.

La família Pujol d'Olot

Aquesta branca de la família és probablement la més coneguda i això és degut al fet que la família Puyol d'Olot va ser la més destacada en la història de Catalunya. Josep Pujol va ser el fundador de la fàbrica Pujol i Bausis, que es va convertir en la més important de la comarca de la Garrotxa.

Aquesta branca de la família també va tenir un paper destacat en la Guerra Civil Espanyola, ja que el fill de Josep Pujol, Josep Maria Pujol, va ser un dels membres més destacats de l'Esquerra Republicana de Catalunya. Va ser nomenat alcalde d'Olot el 1936 i més tard va ser empresonat al camp de concentració Franqueses del Vallès durant uns anys.

La família Pujol de Barcelona

Aquesta branca de la família és probablement la més nombrosa, ja que és comú trobar persones amb el cognom Pujol arreu de Catalunya. Tanmateix, la família Pujol de Barcelona ha destacat per la seva activitat empresarial, en particular en el sector de la construcció i l'immobiliari.

Una de les personalitats més conegudes és Jordi Pujol, fill de l'empresari Florenci Pujol, fundador de l'empresa Constructora Catalana.

Personatges il·lustres amb el Cognom Pujol

Josep Pujol i Martínez (1877-1951)

Conegut com a "Ausiàs March dels escultors catalans", Josep Pujol és un dels escultors més rellevants de la primera meitat del segle XX a Catalunya. Entre les seves obres destaquen el Monument al Tamborí de Besalú i el bust de Pompeu Fabra.

Jordi Pujol i Soley (1930)

Polític i empresari català que va ser el setè president de la Generalitat de Catalunya. Ha estat una de les personalitats més importants de la política catalana durant les últimes dècades, però també ha estat envoltat de polèmica per diferents casos de corrupció i frau fiscal.

Martí Pujol i Duran (1984)

Una de les promeses de la cantera del futbol català, Martí Pujol és un defensa central que actualment juga al Reial Oviedo de la Segona Divisió. Ha format part de la selecció catalana en diferents ocasions i ha estat considerat com un dels millors defensors del futbol espanyol.

Conclusió

En definitiva, el cognom Pujol és un dels més estesos i reconeguts en la societat catalana. A través d'aquest article, hem conegut l'origen del cognom, les seves branques més destacades i els personatges il·lustres que porten el cognom. Així mateix, hem pogut constatar la rellevància que ha tingut la família Pujol en la història de Catalunya.