Els Secretes dels Cruz

Els Secretes dels Cruz

Introducció

Els cognoms són una part important de la nostra identitat i història. Cadascun d'ells té la seva pròpia història, origen i significat. Aquest article es centra en el cognom Cruz, que és un dels cognoms més comuns a Espanya i altres països de parla hispana.

Origen del Cognom Cruz

El cognom Cruz té un origen cristià i està relacionat amb la creu cristiana. Es creu que va sorgir com un nom de baptisme per a persones que van néixer o van ser batejades durant la festivitat de la Creu Santa. Amb el temps, aquest nom de baptisme es va convertir en un cognom familiar.

El cognom Cruz també es pot originar a partir de noms de llocs on hi havia una creu notable, com ara la vil·la de la Cruz a València.

Distribució Geogràfica del Cognom Cruz

El cognom Cruz és molt comú a Espanya i altres països de parla hispana, així com a Portugal i Itàlia. També es troba en menor mesura a altres països com els Estats Units, França i el Regne Unit.

Espanya

A Espanya, el cognom Cruz és el segon cognom més comú després de García. És especialment freqüent a Andalusia, Madrid i Castella-la Manxa.

Amèrica Llatina

El cognom Cruz és molt comú a tot Amèrica Llatina, ja que va ser portat pels colonitzadors espanyols. És especialment freqüent a Mèxic, Colòmbia i Perú.

Portugal i Itàlia

El cognom Cruz també és relativament comú a Portugal i Itàlia, on es pot trobar en diferents formes com ara Cruz, Cruzes i Croce.

Sephardic Jews i el Cognom Cruz

El cognom Cruz també té arrels en la comunitat jueva sefardita. Alguns dels sefardites van adoptar el cognom Cruz després de la seva conversió al cristianisme durant la Inquisició espanyola. Això es deu al fet que el cognom Cruz suggereix la creu cristiana, cosa que podia ajudar als sefardites a evitar la persecució per part de l'Inquisició.

Celebritats amb el Cognom Cruz

Penélope Cruz

Penélope Cruz és una actriu espanyola que va néixer el 1974 a Madrid. Ha actuat en moltes pel·lícules d'èxit, incloent Pirates del Carib i Volver. Ha estat nominada per als premis Oscar en diverses ocasions i va guanyar el premi com a millor actriu de repartiment pel seu paper a Vicky Cristina Barcelona.

Celia Cruz

Celia Cruz va ser una cantant cubana que va néixer el 1925. Va ser coneguda com la "Reina de la Salsa" i va ser una de les artistes més importants del gènere. Va actuar en tot el món i va guanyar diversos premis Grammy. Va morir el 2003 als Estats Units.

Conclusió

El cognom Cruz té una rica història i arrels en diferents cultures i comunitats. És interessant veure com un nom de baptisme es pot convertir en un cognom familiar i com aquesta pràctica es va estendre per tot el món hispanohablant. Els Cruz han deixat una marca en el món a través de la seva música, actuacions i altres contribucions.