La història dels cognoms russos i eslaves

Introducció

La genealogia és la ciència que estudia els orígens i la història de les famílies i els cognoms. Els cognoms, en particular, són una part important de la nostra identitat i estan lligats a la història i la cultura dels nostres avantpassats. En aquest article, explorarem la història dels cognoms russos i eslaves i com han evolucionat al llarg del temps.

Els primers cognoms russos i eslaves

Els primers cognoms russos i eslaves van aparèixer al segle XI. En aquella època, la gent era coneguda pel seu nom de pila i el seu llinatge. Els cognoms eren rars i es feien servir només per a persones de rang elevat o per als membres de la noblesa.

El primer cognom documentat a Rússia va ser Ivanov, que deriva del nom de pila Ivan. Aquest cognom era comú entre la noblesa de l'època. Els eslaves també van començar a adoptar cognoms després de la conversió al cristianisme al segle IX.

L'evolució dels cognoms russos i eslaves

Els cognoms derivats dels oficis

En el segle XVI, es van fer més comuns els cognoms derivats dels oficis. Això es va deure al fet que la gent va començar a traslladar-se a les ciutats i a adoptar oficis especialitzats. Com a resultat, van sorgir cognoms com Smith (ferrer), Weaver (teler), Carver (tallador) i Taylor (sastre).

Els russos i els eslaves també van adoptar cognoms derivats de les professions dels seus avantpassats. Així, van sorgir cognoms com Kuznetsov (filador), Ivanova (filla de Ivan), Petrovich (fill de Peter), etc.

Els cognoms derivats de les característiques físiques i els llocs

Els cognoms derivats de les característiques físiques i els llocs també són comuns entre els russos i els eslaves. Així, van sorgir cognoms com Belov (blanc), Cherkasov (de Cherkasy), Kuzmin (de Kuzminki), etc.

Els eslaves també van adoptar cognoms derivats de les regions polítiques, com Moscovich (de Moscou), Novgorodtsev (de Novgorod), etc.

Els cognoms patronímics i matronymics

Els russos i els eslaves també fan servir cognoms patronímics i matronymics. Un cognom patronímic es forma a partir del nom del pare, mentre que un cognom matronymic es forma a partir del nom de la mare. Així, un fill de Ivan seria Ivanov i una filla de Maria seria Marianova.

Cognoms famosos russos i eslaves

  • Tolstoi: el famós escriptor rus Lleó Tolstoi és conegut per aquest cognom.
  • Kuznetsov: el jugador de tennis rus Mikhail Kuznetsov té aquest cognom.
  • Sokolov: el director d'orquesta rus Yuri Sokolov és conegut per aquest cognom.
  • Karlovich: el gran mestre d'escacs ucraniano Sergey Karjakin té aquest cognom.
  • Nokolayev: l'exjugador de futbol rus Andrei Nikolayev és conegut per aquest cognom.

Conclusió

En definitiva, els cognoms russos i eslaves tenen una rica història que s'estén al llarg de diversos segles. Així, els cognoms han evolucionat des de les èpoques més antigues fins a les modernes. Aprofundeix en la teva genealogia personal i descobreix el teu propi cognom i les històries increïbles que pot contenir!